Szakszuka śródziemnomorska

Szakszuka śródziemnomorska - zdjęcie potrawy

Składniki:

  • Cebula 50g
  • Czosnek 5g
  • Jaja kurze 100g
  • Olej rzepakowy 5g
  • Oliwki czarne, bez pestki 20g
  • Papryka słodka, mielona 1g
  • Papryka wędzona 1g
  • Passata 200g
  • Pieprz czarny 1g
  • Szpinak świeży 20g
  • Ser feta 30g
  • Sól biała 1g
  • Zioła prowansalskie 1g

Przygotowanie:

 

Cebulę zeszklić na oleju, wlać passatę pomidorową, dodać posiekany czosnek. Gotować przez chwilę.
Na patelni zrobić dwa wgłębienia, wbić w nie jajka, przykryć pokrywką. Gotować pod przykryciem, aż jajka się zetną.
Posypać serem feta, oliwkami i świeżym szpinakiem.

Smacznego!

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 405kcal

Białko: 22,31g

Tłuszcze: 24,67g

Węglowodany: 19,77g

Udostępnij:

Dyplomowany Dietetyk Anna Porada zdjęcie portretowe

Anna Porada

Jestem dyplomowanym dietetykiem i moją pasją jest zdrowe odżywianie, gotowanie oraz zdrowy styl życia. Na mojej stronie znajdziesz przepisy na posiłki, które możesz znaleźć w swojej diecie. Pomogę Ci zredukować masę ciała i zmienić Twoje nawyki żywieniowe. Pokażę Ci, że na diecie można czuć się najedzonym, a w jadłospisie znaleźć swoje ulubione potrawy i produkty w zdrowszej wersji. Wspólnie ustalimy jakich produktów nie lubisz, aby dieta nie była męczarnią. Pomogę Ci również, jeśli zmagasz się z wybranymi jednostkami chorobowymi i nietolerancjami.

Dyplomowany Dietetyk Anna Porada zdjęcie portretowe

Anna Porada

Jestem dyplomowanym dietetykiem i moją pasją jest zdrowe odżywianie, gotowanie oraz zdrowy styl życia. Na mojej stronie znajdziesz przepisy na posiłki, które możesz znaleźć w swojej diecie. Pomogę Ci zredukować masę ciała i zmienić Twoje nawyki żywieniowe. Pokażę Ci, że na diecie można czuć się najedzonym, a w jadłospisie znaleźć swoje ulubione potrawy i produkty w zdrowszej wersji. Wspólnie ustalimy jakich produktów nie lubisz, aby dieta nie była męczarnią. Pomogę Ci również, jeśli zmagasz się z wybranymi jednostkami chorobowymi i nietolerancjami.