Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych
- po 2 łyżki orzechów włoskich, laskowych, nerkowca, ziemnych
- 2 łyżki pestek dyni
- ulubione suszone owoce (daktyle, śliwki, rodzynki, morele)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego
- Cynamon
- *Opcjonalnie do upieczonej granoli można dodać posiekaną czekoladę
Przygotowanie:
Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Orzechy i suszone owoce pokroić (można wcześniej namoczyć). Olej z miodem rozpuścić w garnku. W misce wymieszać wszystkie składniki wraz z miodem i olejem. Piec w 180°C do zarumienienia, mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliły. Upieczoną i wystudzoną granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku lub słoiku. Taka granola może być długo przechowywana, więc spokojnie można zrobić większą ilość. Ważne jest żeby była dobrze upieczona, jeśli będzie wilgotna to może spleśnieć. Granolę możesz zjeść z mlekiem/ jogurtem, owocami.
Smacznego!
Wartości odżywcze (1 porcja – 50g):
Kaloryczność 246,5kcal
Białko 5,8g
Tłuszcze 14,7g
Węglowodany 21,2g