Składniki:
- 500g mąki (100g żytniej razowej, 150g orkiszowej razowej, 250g pszennej razowej)
- 100g drożdży świeżych
- 40g oleju/oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- płaska łyżeczka cukru
- około 1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Do małej miski pokruszyć świeże drożdże, dodać cukier i ok. 150ml ciepłej wody (nie gorącej!). Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10min. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, olej i rozczyn. Pozostałą wodę dodajemy stopniowo podczas wyrabiania ciasta, ponieważ jej ilość zależy od mąki (jeśli będzie sucha to potrzebuje więcej wody, jeśli bardziej wilgotna to ciasto może wyjść za rzadkie). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-9 części i formujemy bułki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 45min w 180°C.
Smacznego!
Wartości odżywcze (porcja 1/9):
Kaloryczność 242kcal
Białko 8,4g
Tłuszcze 5,7g
Węglowodany 37,5g