Składniki (na 4 porcje):
Ciasto:
- woda 250g
- mąka pszenna pełnoziarnista 250g
- jajka 2szt
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/2 łyżeczki
- oregano 1 łyżeczka
Dodatki:
- pietruszka natka 10g
- cebula 100g
- ser żółty 120g
- papryka czerwona 150g
- pieczarki 150g
- szynka 200g
Sos:
- czosnek 2 ząbki
- jogurt grecki 200g
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie zblendować.
Cebulę, paprykę, pieczarki, szynkę pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać, a ser zetrzeć na tarce.
Wszystko dorzucić do ciasta i wymieszać.
Smażyć placki na rozgrzanej patelni.
Czosnek przecisnąć i wymieszać z jogurtem. Placki podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 652kcal
Białko: 38,9g
Tłuszcze: 32,2g
Węglowodany: 56,3g